Wszystkie akcje wykonywane w panelu Plesk przez użytkownika realizowane są w rzeczywistości na poziomie shell-a, przy użyciu odpowiednich narzędzi znajdujących się (przynajmniej w przypadku wersji 9) w
/usr/local/psa/binJako parametry tych skryptów bash używane są zmienne (znaki globalne, wildcards), które używać można również w przez siebie zmajstrowanych skryptach.
Plesk daje do dyspozycji narzędzie zwane w wersji angielskiej
Event Manager
Pozwala on na wykonywanie skryptów (czyli pewnych akcji) w powiązaniu z akcjami wykonywanymi przez Pleska. Przykładowo możemy powiedzieć,
hej Plesk, jak tylko będziesz kasował jakąkolwiek bazę danych, wyślij mi majla na adres XYZ, z podaniem nazwy tej bazy
lub też właśnie
hej Plesk, jak tylko będziesz tworzył dowolną subdomenę, wykonaj przy okazji skrypt bash xyz.sh
Właśnie to narzędzie wykorzystać możemy do skonfigurowania automatycznego tworzenia pliku vhost.conf po utworzeniu nowej, dowolnej subdomeny.
Wszystkie zmienne wykorzystywane w
Event Manager znaleźć można w dokumencie
Unix Advanced Administration Guide, w przypadku akcji związanych z subdomenami tutaj:
download.xxl-web.com/Plesk/Plesk_9.5/en-US/plesk-9.5-unix-advanced-administration-guide/60800.htm1. Po pierwsze dał bym czas Pleskowi na wykonanie wszystkich swoich operacji:
sleep 202. Następnie utworzyłbym plik vhost.conf z odpowiednią treścią w folderze conf nowej subdomeny:
echo "ServerAlias www.${NEW_SUBDOMAIN_NAME}.${NEW_DOMAIN_NAME}" >> /srv/www/vhosts/${NEW_DOMAIN_NAME}/subdomains/conf/vhost.conf3. Trzeci, ważny krok jest powiadomienie Pleska o nowym pliku konfiguracyjnym Apache, aby został on poprawnie includowany:
/usr/local/psa/admin/sbin/websrvmng --reconfigure-vhost --vhost-name=${NEW_DOMAIN_NAME}4. oczywiście nie zapominając o restarcie Apache:
/usr/local/psa/admin/bin/websrvmng --restartCałość umieściłbym w skrypcie bash, a następnie skrypt ten skonfigurowałbym właśnie poprzez Event Manager, aby wykonywany był przy okazji tworzenia następnych subdomen. Znaki globalne zapewnią umieszczenie przez Pleska odpowiednich nazw (nazwa nowej subdomeny).
Mam nadzieję, że pomogłem w zrozumieniu tej kwestii ...
Pozdrawiam